Ga naar de actuele site van ATV De Pioniers

De Beleeftuin

De beleeftuin is een tuin voor iedereen. Deze tuin, die grenst aan het voorplein is bedoeld om elkaar te ontmoeten, activiteiten te ontwikkelen en voor educatieve doeleinden te gebruiken. Er staat een picknicktafel en er is een overkapping waaronder je droog kan zitten met een kleine groep mensen of een workshop kunt volgen. De vlindernacht, waarin allerlei bijzondere nachtvlindersoorten werden ontdekt in De Beleeftuin en het bovendien ’s nachts heel gezellig bleek te zijn tussen de zoemende nachtdieren, vond hier bijvoorbeeld plaats. Het open huisje heeft een lemen wand en een sedem dak en de omheining van de tuin bestaat uit een vlechtwerk van wilgentenen, waar plukfruit tegenaan groeit; bramen, frambozen. In de bakken groeien vier categorieën planten: kruiden, vlinder- en bijenplanten, vergeten groentes en éénjarigen. In 2013 won De Pioniers de Pluk van de Petteflet prijs voor het initiatief van het inrichten van deze tuin onder de bezielende leiding van Paul van Kan. De tuin wordt onderhouden door een groep vrijwilligers. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van 2015 kreeg ons tuinenpark het Nationaal Keurmerk “Natuurlijk Tuinieren" uitgereikt dankzij De Beleeftuin. (link naar stukje over keurmerk) dit staat nu bij de Vereniging, is dat de goede plek?

De Invalidetuin

Voor sommige tuinders wordt het op een gegeven moment moeilijk hun tuin te blijven onderhouden, bijvoorbeeld omdat ze ouder worden of lastig kunnen bukken. De Vereniging heeft samen met Joop en Ineke, tuinders van het eerste uur, nagedacht over dit probleem. Zo hebben ze gezamenlijk een invalidetuin ingericht, vlak bij het verenigingsgebouw, op de hoek van het voorplein. De hoge bakken en begaanbare paden maken het mogelijk om te blijven (moes) tuinieren.

De Schooltuin

Deze tuin zonder huisje wordt gerund door een groep vrijwilligers. Zij begeleiden ook de schoolkinderen die hier regelmatig met hun klas komen werken en zo iets leren over de natuur en zelfs eigen groentes en fruit kweken. De tuin heeft een kampvuurplek en zaaibedden. Wat gaat er nu met de tuin gebeuren???