De Beleeftuin

De beleeftuin is een tuin voor iedereen. Deze tuin, die grenst aan het voorplein is bedoeld om elkaar te ontmoeten, activiteiten te ontwikkelen en voor educatieve doeleinden te gebruiken. Er staat een picknicktafel en er is een overkapping waaronder je droog kan zitten met een kleine groep mensen of een workshop kunt volgen. De vlindernacht, waarin allerlei bijzondere nachtvlindersoorten werden ontdekt in De Beleeftuin en het bovendien ’s nachts heel gezellig bleek te zijn tussen de zoemende nachtdieren, vond hier bijvoorbeeld plaats. Het open huisje heeft een lemen wand en een sedem dak en de omheining van de tuin bestaat uit een vlechtwerk van wilgentenen, waar plukfruit tegenaan groeit; bramen, frambozen. In de bakken groeien vier categorieën planten: kruiden, vlinder- en bijenplanten, vergeten groentes en éénjarigen. In 2013 won De Pioniers de Pluk van de Petteflet prijs voor het initiatief van het inrichten van deze tuin onder de bezielende leiding van Paul van Kan. De tuin wordt onderhouden door een groep vrijwilligers. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van 2015 kreeg ons tuinenpark het Nationaal Keurmerk 'Natuurlijk Tuinieren' uitgereikt dankzij De Beleeftuin.

PioPetite (voorheen de Schooltuin)

We hebben behalve de ‘grote’ tuinen ook wat kleine lapjes grond beschikbaar waar op getuinierd kan worden. Het betreft bedden van ongeveer 12 m2. Ze liggen bij elkaar op een stukje grond dat eerder een schooltuin was (tuin 1). Hier zijn nu 8 tuintjes met elk 3 bedden gecreëerd. En sinds seizoen 2022/2023 hebben we ook tuin 67 ter beschikking gesteld voor 8 extra PioPetites.

De tuintjes zijn bedoeld voor mensen die wel willen tuinieren maar een tuin van 250 m2 te groot vinden, voor mensen die uit willen proberen of tuinieren iets voor hen is, voor mensen die op de wachtlijst staan voor een tuin en alvast willen beginnen met tuinieren, voor mensen die een stukje ruimte zoeken om zelf hun groenten te kweken … redenen die allemaal geldig zijn.

Het is mogelijk een tuintje per jaar in beheer te krijgen. Als er tuintjes vrijkomen wordt dit aan het begin van het jaar bekend gemaakt op deze website en op onze Facebook pagina. Bij de start van het seizoen hoort een startbijeenkomst waar je bij verwacht wordt. Je maakt dan kennis met elkaar en de Pioniers, krijgt uitleg over het park, gebruik sleutels, etc.